Podpora gastronomům s kvalitním zázemím formou snížené sazby DPH na pivo je férovým řešením

Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR vítá oznámené změny v DPH, které pomohou zodpovědným gastronomům dále rozvíjet svoje podnikání. Velmi si vážíme pozitivního kroku vlády směrem k tomuto typu podnikání a považujeme to za zásadní krok k rychlejšímu rozvoji kvality služeb v gastronomii.

Podpora vlády gastronomickým provozům je zároveň podporou zodpovědné konzumace piva v kvalitních podmínkách. Podpora gastronomům je zejména důležitá v momentě, kdy jsme svědky masivního prodeje levného piva v maloobchodě a stánkových prodejů, kde je profesní, hygienická i servisní kultura na podstatně nižší úrovni.

Skutečností, nicméně, je, že konzumace nealkoholického piva i tradice odnosu piva z restaurace domů tvoří jen velmi malou část prodejů v gastronomii. Z tohoto pohledu by jedna sazba DPH i pro tyto kategorie bylo jistě zjednodušením každodenní práce.

Klíčové argumenty k výše uvedenému z praxe:

– Je to přímá podpora rozvoje gastronomie a gastronomům, kteří jako jediní mohou dlouhodobě budovat kvalitu a rozvoj, a kteří byli dlouho opomíjeni.

– Je to podpora kvalitnímu prostředí zodpovědné konzumace

– S danou strukturou DPH neočekáváme, že by gastronomové měli větší problémy, jsou schopni se přizpůsobit (jde de facto jen o nastavení sazeb v systému EET pokladních řešení). Nevnímáme ji jako komplexní.

– Současně připouštíme, že rozdílné sazby na minoritní prodejní kategorie dle nás nebylo potřeba zavádět, nikdo na nich totiž zvláště nezbohatne, ani neztratí

– Gastronomové budují kvalitu a hodnotu, proto oceňujeme zvýhodněnou podporu těm, kteří musejí uchovávat čisté toalety, kvalitně vybavené kuchyně a každodenní pořádek. Vnímáme proto jako fér fakt, že stánkař není cenově nákladově zvýhodněn.