Kompenzační bonus pro DPČ a DPP

Vláda schválila 29. 6. 2020 novelu zákona o kompenzačním bonusu Ministerstva financí navrhující státní pomoc pro lidi, kteří pracovali na dohodu o provedení práce (DPP) nebo na dohodu o pracovní činnosti (DPČ). O kompenzační bonus ve výši 350 Kč denně budou moci žádat dohodáři, kteří platili nemocenské pojištění, a to zpětně za období od 12. března do 8. června 2020.

Podmínkou nároku na kompenzační bonus je, že daná osoba pracovala alespoň 4 z 6 měsíců před krizí (od 1. října 2019 do 31. března 2020) na pojištěnou dohodu. Dále muselo dojít k omezení nebo úplnému znemožnění výkonu této činnosti z důvodu koronavirové krize, např. ukončením spolupráce ze strany zaměstnavatele. Podobně jako u kompenzačního bonusu pro podnikatele jsou vyloučeny osoby, které vedle DPP a DPČ vykonávají jiné zaměstnání.

Stejně jako u OSVČ a společníků s.r.o. budou peníze vyplácet finanční úřady, které začnou přijímat žádosti neprodleně po nabytí účinnosti zákona. Předpokládá se projednání úpravy na mimořádném zasedání Poslanecké sněmovny 10. července, a to ve zrychleném legislativním procesu.

Kompenzační bonus pro dohodáře bude po vzoru OSVČ a společníků s.r.o. vyplácen ze sdílené daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Negativní rozpočtové dopady novely zákona jsou odhadovány v maximální výši 2,1 mld. Kč na veřejné rozpočty, z toho 1,4 mld. Kč na státní rozpočet, 0,5 mld. Kč na rozpočty obcí a 0,2 mld. Kč na rozpočty krajů.

Zdroj: 
https://www.mfcr.cz/cs/aktualne/tiskove-zpravy/2020/vlada-rozhodla-o-kompenzacnim-bonusu-pro-38886