Stav českého pivovarnictví po koronaviru + BONUS (kam za pivem o prázdninách)

Jak si myslíte, že dopadly pivovary po období, kdy byly všechny hospody i restaurace zavřené? Musel některý pivovar ukončit svoji činnost? Kam vyrazit na nejnovější pivo? To vše se dozvíte z naší mapy, která analyzuje a přehledně zobrazuje pravidelně aktualizovaná data ze specializovaného pivního portálu České pivo – české zlato.

Vzestupy a pády v roce 2019

Pojďme se nejdříve podívat, jaká byla situace v loňském roce, abychom následně měli aktuální rok s čím porovnat. Ze statistik v mapě můžeme vyčíst, že vloni vzniklo v České republice celkem 61 nových pivovarů. Největší koncentrace byla v Praze a Středočeském kraji. Ani jeden pivovar nevznikl pouze v Karlovarském kraji, ve všech ostatních to byl alespoň jeden. Naopak nejvíce pivovarů zaniklo v Plzeňském a Olomouckém kraji, celkem šlo o 16 pivovarů. Z mapy zároveň vyplývá, že statisticky nejméně vhodné prostředí pro nové pivovary bylo v Plzeňském kraji, protože zde vznikl pouze jeden pivovar, ale pět jich zaniklo.

Corpis Maps - Analýza českých pivovarů

Aktuální vývoj v roce 2020

Rok 2020 je za svou polovinou, kdy ta první byla silně ovlivněna restrikcemi kvůli pandemii koronaviru a vznikaly různé aktivity na podporu a záchranu pivovarů. Měly tyto aktivity nějaký efekt? Ze statistik v analytických filtrech ihned vidíme, že počet pivovarů neroste tak rychle, jako tomu bylo v roce 2019. Ale nárůst tu stále je. Prozatím vzniklo 18 nových pivovarů. Zajímavé je, že nejvíce jich je z Olomouckého kraje, který je z pohledu celkového počtu pivovarů spíše průměrný. Počet uzavřených pivovarů se v tomto období téměř neliší od loňského roku. Ukazuje se, že vliv COVID-19 nebyl naštěstí až tak dramatický (pokud jde o životaschopnost pivovarů), jak se v některých prognózách očekávalo. Žádný pivovar nebyl uzavřen například v Karlovarském kraji, jehož ekonomické subjekty byly vystaveny největšímu vlivu COVID-19 (viz článek na našem blogu). Nejvíce pivovarů bylo uzavřeno v Praze a dále pak ve Středočeském a Zlínském kraji.

Zajímavostí může být fakt, že v pěti krajích (Vysočina, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký, Karlovarský) nebyl za poslední dva roky uzavřen ani jeden pivovar.

Celkem je k dnešnímu dni v mapě zobrazeno 774 pivovarů včetně létajících (tj. pivovary, které nemají vlastní stálé pivovarné zařízení), připravovaných i uzavřených.

 

Analytická mapa českých pivovarů