HOREKA 112 – DISKUSNÍ ARÉNA 2: V případě dalšího uzavření provozoven se přímá podpora opět aktivuje

Dlouhé uzavření celého pohostinství vedlo k tomu, že tento obor patří v pandemii k těm nejpostiženějším. I proto se již podruhé konala HOREKA 112 – DISKUSNÍ ARÉNA, na níž zazněly dvě zásadní informace. Pokud bude platit pandemický zákon, tak plošný lockdown nebude. V případě vládního nařízení uzavření provozoven se opět aktivuje přímá podpora.

   

Na HOREKA 112 – DISKUSNÍ ARÉNA 2 diskutovali Alena Schillerová, místopředsedkyně vlády a ministryně financí za Ministerstvo financí České republiky; Karel Havlíček místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy České republiky; Rastislav Maďar epidemiolog, člen skupiny MeSES, děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity; Viliam Sivek st., prezident Česká unie cestovního ruchu, podnikatel v SIVEK HOTELS; Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a viceprezident Hospodářské komory České republiky; Luboš Kastner, člen představenstva a garant projektu Moje restaurace, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a Jan Herget, ředitel, CzechTourism.

Řešením je Bezpečná restaurace

Obor HoReCa v případě zhoršení epidemiologické situace volá po jasných pravidlech, další podzim v něm vyvolává obavy. Mnohé podniky by totiž další lockdown nepřežil. Garanci, že k vypnutí ekonomiky už opět nedojde, vláda dát ale nemůže. Lockdown totiž řídí virus, a ne politici. „Samozřejmě jsme v jiné situaci než na jaře, očkuje se. Navíc stát nabízí 2 PCR testy zdarma měsíčně a budou pokračovat i antigeny, to by mělo zaručit, že podzim už nebude tak hrozivý,“ predikoval Karel Havlíček místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy České republiky na HOREKA 112 – DISKUSNÍ ARÉNĚ 2.

Loni v létě vláda na akci Setkání s ministry HOREKA 112 prohlásila, že se už zavírat nebude. Opak byl ale pravdou. Řešením pro blížící se podzim by mohla být aplikace Bezpečná provozovna. „Takto označené provozovny, budou splňovat přísnější hygienické pravidla (platební terminály, rozestupy, dezinfekce atd.). Troufám si říct, že tyto provozovny zavřeny nebudou,“ řekl Karel Havlíček.

Toto směrování podporuje i Luboš Kastner, člen představenstva a garant projektu Moje restaurace, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR: „Projekt Bezpečná restaurace je efektivní, protože 7 z 10 hostů si otevře doma basu piva v garáži, nebo na zahradě. Restaurace s bezpečným provozem dokážou zabezpečit méně rizikové prostředí. Chceme mít funkční plán proto, abychom zamezili setkávání mimo kontrolu,“ dodal.

Podle Rastislava Maďara, člena skupiny MeSES a děkana Lékařské fakulty Ostravské univerzity, na podzim čísla porostou, ale v případně optimistického vývoje předpokládá, že nedojde k eskalaci situace v nemocnicích, čímž se budou moct aplikovat měkčí opatření než plošné uzavírání.

Přímá podpora se opět aktivuje při lockdownu

S otevřením provozoven stát přestal podnikatele taky podporovat antivirovými programy. Situace, ale zdaleka není všude příznivá a jsou místa, která trpí nedostatkem turistů. Do konce června platí program Antivirus pro lidi, kteří jsou v karanténě, jinak běží již pouze nepřímá podpora.

„My jsme dodrželi to, co jsme slíbili. Pokud bude provozovna zavřena, tak bude dostávat přímou podporu. Když otevře, tak bude nepřímá podpora. Pokud opět dojde k uzavření provozoven, tak se aktivuje přímá podpora,“ řekl Karel Havlíček.

I přesto, že mnohé asociace volaly po prodloužení přímé podpory alespoň do konce června, vláda jejich přání nevyslyšela.

Celý záznam diskuse ZDE