2. ročník Studuj gastro zná své vítěze!

Na podzim roku 2021 vyhlásila Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) ve spolupráci s Českým gastronomickým institutem již 2. ročník programu Studuj gastro. Je určen středním gastronomickým školám napříč Českou republikou, které se snaží  výhradně přes sociální sítě motivovat studenty posledních ročníků základních škol ke středoškolskému studiu gastronomie.

Dlouhodobým cílem programu je pozvednutí reputace gastronomických oborů, motivace k jejich studiu a podpora vzdělávání a profesionalizace v gastronomii.  Soutěžní období probíhalo od 10. ledna do 28. února 2022. Během této doby bylo zveřejněno značné množství kreativních výstupů, rozhovorů s úspěšnými studenty i gastro influencery a natočených videí na propagaci studia gastronomie.

Aktivita škol v tomto ročníku bezesporu překonala zapojení v předešlém ročníku, výběr top 10 z celkových 22 zapojených středních škol tak nebyla zdaleka lehká záležitost. Při výběru byla zejména zohledněna obsahová stránka přidávaných příspěvků a jejich relevantnost k podpoře gastronomie. Mezi top 10 se nakonec umístily následující školy, které získaly přístupu na 4 online webináře pro své studenty (Kristína Nemčková, Donald Gyurkovits a další):

  • Hotelová škola Poděbrady
  • ISŠ Slavkov u Brna
  • OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava
  • SOŠ a SOU Horky nad Jizerou
  • SOŠ a SOU Roudnice nad Labem
  • SOŠ a SOU Sušice
  • SOU gastronomie U Krbu
  • Soukromá hotelová škola Bukaschool
  • SŠ a VOŠ cestovního ruchu, České Budějovice
  • Střední škola řemesel a služeb Moravské Budějovice

Následně v průběhu dubna 2022 porota složená ze zástupců AMSP ČR, Kulinářského umění, InterGast, Edenred a dalších hlasovala o nejlepších 3 školách zapojených do tohoto ročníku. Finální pořadí bylo následně odtajněno na slavnostním vyhlášení a předávání cen 23. května 2022 v restauraci Červený Jelen.

KONEČNÉ UMÍSTĚNÍ:

  1. místo: OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava – https://www.ozs-ji.cz/
  2. místo: SOŠ a SOU Roudnice nad Labem – https://www.sosasource.cz/
  3. místo: SOU gastronomie U Krbu – https://www.souukrbu.cz/

  

„Lidé jsou nejzásadnější součástí gastronomické služby a zejména v období po covidu je zásadní, abychom ukázali krásu gastronomického oboru a také to, že je to obor s velkou mírou potřebné profesionality a perspektivy. A tím pomohli motivaci mladých lidí, aby se rozhodli gastronomii studovat a následně v praxi rozvíjet. Tato spolupráce s pedagogy a školami se ukázala jako velmi atraktivní a vzbudila velký zájem. Proto věřím, že program přispěje k růstu reputace oboru gastronomie jako takového a pomůže v jeho rozvoji do budoucna, který nutně potřebuje,“ uvádí Luboš Kastner, člen představenstva AMSP ČR a garant projektu Moje restaurace.

„Je málo věcí, které gastronomie potřebuje více než nové talenty. Jsme hrdí, že projekt Studuj gastro oslovuje stále více škol, jejich učitelů a hlavně studentů. Budování prestiže krásného oboru gastronomie je zásadní a tento projekt je toho velkým nástrojem. Děkujeme všem, kteří se projektů zúčastnili, a věříme, že budoucí angažmá v gastronomii předčí nejen studentská očekávání,“ řekl Adam Eliáš, výkonný ředitel Českého Gastronomického Institutu.