Jak moderní technologie mění gastronomii po nastupující generace

Poslední záříjový podvečer se v Červeném Jelenovi konala tisková konference k podpoře inovací a rozvoje v gastronomii, kterou doplnila i následná talk show pro mladé gastronomy s Markem Fichtnerem a Janem Punčochářem.

Restaurace Červený Jelen -​ ​zastoupena Lubošem Kastnerem, spoluzakladatelem sítě Hospodska a spolumajitelem ČJ

V podniku bude cca 500 míst, se zahrádkou a salonky může být kapacita až pro 700 osob. O kvalitu jídla se postará šéfkuchař Marek Fichtner a každý host s vychlazenou plzní v ruce tu uvidí dobře všechna tři patra restaurace, která vzdává hold skvělému jídlu a dokonalému pivu.

Celou restauraci řídí tým, který věří v moderní technologie. ​Trasy pro číšníky a servírky počítač modeloval​ tak, aby byly co nejkratší, jídla se budou objednávat přes ​mobilní číšníky,​ ​rezervace se budou dělat ​online​, obědový ​účet si zákazníci rozpočítají a sami zaplatí přes mobilní aplikaci Qerko.​ O personál se stará mobilní aplikace Grason​, zaměstnanci tu nenosí klíče, ale vše otevírají na čip. Plnost tanků detekují senzory. ​Všechny tyto technologie dělají z Červeného Jelena nejmodernější restauraci současnosti.

Grason personalistika -​ ​ ​ zastoupen Jarmilou Kowolowskou CEO & spoluzakladatelkou

V dubnu 2018 na trh vstoupila aplikace Grason. Tržiště, které napřímo propojuje restauratéry se zájemci o krátkodobé práce skrze mobilní aplikaci. Hlavní výhodou pro podniky je přístup k databázi kvalitních a prověřených lidí a možnost poptat jejich služby rychle v množství i čase, které restauracím nejlépe vyhovují. S Grasonem tak mohou gastronomická zařízení vykrývat výkyvy v poptávce mnohem efektivněji, než když to dělají pouze se svým stálým personálem.

Grason nyní využívá 220 restaurací a cateringů (např. Pizza Nuova, Lokál, Sia, Bruxx, Pivovar Národní, The Pub, Potrefené Husy nebo Červený Jelen) a více než 1 500 ověřených grasonů, tedy lidí, kteří chodí vypomáhat do gastro podniků. Od května 2018 zprostředkovala služba přes 10,5 tisíce směn, grasoni si díky aplikaci vydělali 10 milionů korun.​ Počet inzerovaných směn dělá z Grasona po 1,5 roce fungování ​největší inzertní portál práce v gastronomii​. Aplikace nově umožňuje inzerci na stálé úvazky a chce ještě více prohlubovat své působení v personalistice v gastronomii.

Qerko, QR platby -​ ​​zastoupeno Lukášem Kovačem – CEO & spoluzakladatelem

S nástupem digitálního věku se mění zažité zvyklosti a trendy i v gastronomické oblasti. Je to především díky novým technologiím a aplikacím. Jednou z nich je aplikace Qerko, která přináší revoluční způsob placení útraty v restauraci. Pomocí QR kódu umístěného na stole mohou zákazníci zaplatit pohodlně a výrazně rychleji než při tradičním placení u obsluhy. ​V současnosti je možné zaplatit pomocí aplikace Qerko již ve více než 40 restauracích v České republice. V Praze jsou to například restaurace Jankovna, La Casa Blů či cukrárna Alchymista, v Plzni restaurace Pijezpi, v Jablonci Qerko naleznete v Pivovaru Volt.

Aplikace Qerko usnadňuje práci obsluze, urychluje provoz a může přispět ke snížení nákladů pro majitele. Velmi zajímavým benefitem aplikace Qerko je připravovaný věrnostní systém, který nabídne unikátní možnost oslovit ty zákazníky, kteří k vám pravidelně chodí.

Jednoduchost a unikátnost aplikace spočívá v jejím přímém napojení na pokladní systém. Díky tomu zákazník vidí všechny své objednávky v reálném čase a obsluha získává okamžitě informaci o zaplacené útratě. ​Spokojenost s tímto způsobem placení můžeme sledovat i na až o 40 % vyšším spropitném, než je u nás běžné.