2. ročník Studuj gastro je společným programem Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR a Českého gastronomického institutu. Vznik programu je výsledkem kulatého stolu AMSP ČR se zástupci gastronomie a ředitelem odboru středního, vyššího odborného a dalšího vzdělávání Ing. Bc. et Bc. Petrem Bannertem, Ph.D. Program je součástí projektu AMSP ČR Moje restaurace a je realizován pod záštitou MŠMT.
Cíle programu:
- Pozvednout reputaci gastronomických oborů a motivovat k jejich studiu
- Podpora vzdělávání a profesionalizace v gastronomii
Motivační soutěžní koncept, ve kterém studenti všech ročníků gastronomických škol a pedagogové a zástupci gastronomických škol motivují studenty posledních ročníků základních škol ke středoškolskému studiu gastronomie.
Forma soutěžního zapojení škol a studentů je výhradně přes sociální média, prostřednictvím kterých proběhne i vyhodnocení.
Časový plán:
- 20. 10. – 30. 11. 2021 představení projektu školám
- 20. 10. – 20. 12. 2021 přijímání přihlášek
- 10. 1. – 28. 2. 2022 soutěžní období
- 1. 3. – 30. 3. 2022 vyhodnocení
- březen 2022 vyhlášení top 10
- duben 2022 hlasování poroty o vítězných školách
- 23. května 2022 slavnostní vyhlášení a předávání cen
Kdo se může zapojit?
Střední hotelové a gastronomické školy, které vyplní přihlašovací formulář do 20. 12. 2021 a která splňují obecně platná kvalitativní kritéria. Přihlašovací formulář ZDE
Ceny pro vítězné školy
První místo:
- Večeře v restauraci Červený Jelen spojená s prohlídkou kuchyně a účastí Marka Fichtnera pro 5 studentů a 1 pedagoga
- Účast na vybraném semináři Kulinářského umění pro talentované žáky v Kulinářské Akademii Grosseto pro 5 studentů a 1 pedagoga
- Gastro kurz od společnosti InterGast dle dohody pro 5 studentů a 1 pedagoga
- Edenred Karta nabitá na částku 10 000 Kč (nákupu surovin do výuky, platba v restauraci)
- Online webináře: Navigace ve světě výživy, Planetární strava a rostlinné alternativy, Kulinářské umění ve světě I. (v angličtině), Kulinářské umění ve světě II.
Druhé místo:
- Účast na vybraném semináři Kulinářského umění pro talentované žáky v Kulinářské Akademii Grosseto pro 5 studentů a 1 pedagoga
- Gastro kurz od společnosti InterGast dle dohody pro 5 studentů a 1 pedagoga
- Edenred Karta nabitá na částku 6 000 Kč (nákupu surovin do výuky, platba v restauraci)
- Online webináře: Navigace ve světě výživy, Planetární strava a rostlinné alternativy, Kulinářské umění ve světě I. (v angličtině), Kulinářské umění ve světě II.
Třetí místo:
- Gastro kurz od společnosti InterGast dle dohody pro 5 studentů a 1 pedagoga
- Edenred Karta nabitá na částku 3 000 Kč (nákupu surovin do výuky, platba v restauraci)
- Online webináře: Navigace ve světě výživy, Planetární strava a rostlinné alternativy, Kulinářské umění ve světě I. (v angličtině), Kulinářské umění ve světě II.
Online webináře pro top 10:
- Navigace ve světě výživy: Mgr. Alexandra Košťálová, Státní zdravotní ústav
- Planetární strava a rostlinné alternativy: MUDr. Eliška Selinger, Státní zdravotní ústav
- Kulinářské umění ve světě I. (v angličtině): Donald Gyurkovits, šéfkuchař, prezident Kanadské kulinářské federace 2011 – 2015
- Kulinářské umění ve světě II.: Kristína Nemčková – o svém studiu v Cordon Bleu a praxi v Michelinské restauraci Story v Londýně
Jak se zapojit do programu?
1) Propagace gastronomie na sociálních médiích
- Natočte propagační videa s gastro influencery, úspěšnými bývalými studenty školy, gastro ambasadory nebo známými osobnostmi. Sdílejte zajímavá videa a fotografie z výuky, fotografie ukuchtěných dobrot a mnohem více.
- Sdílejte tyto příspěvky na Facebooku a Instagramu
Každý příspěvek musí být označen:
- Hashtagem #studujgastro
- Unikátním hashtagem vaší školy, kterou chcete podpořit
2) Propagace gastronomie mimo sociální média
- Může se jednat o jakoukoliv formu propagace gastronomických oborů
- Příkladem mohou být kampaně, zveřejněné články v časopisech, novinách, bannery, způsoby náboru nových studentů atd.
Způsob vyhodnocení
Porota bude oceňovat nejlepší aktivitu škol a jejich studentů na podporu studia gastronomie z období 15. 1. – 28. 2. 2022
Váha 80% – aktivní komunikace školy a jejích studentů na sociálních médiích
Vyhodnocování bude probíhat na základě následujících kritérií:
- Kreativita/originalita jednotlivých příspěvků
- Zapojení gastronomických influencerů a ambasadorů nebo bývalých úspěšných studentů škola
- Dosah jednotlivých příspěvků
- Počet unikátních příspěvků
Váha 20% – celková aktivita škol a studentů mimo sociální média
Kontaktní osoba: Bc. Iveta Kocmanová, event manažerka a koordinátorka projektů AMSP ČR (tel.: +420 604 306 800, e-mail: kocmanova@amsp.cz)
Prezentace se všemi informacemi ke stažení ZDE
Sledujte nás také na sociálních sítích, kde budou postupně doplňovány užitečné informace, rady a tipy:
Partneři:
Mediální partneři: