Restaurace přicházejí o zákazníky a s nimi o miliardy na tržbách. Může za to covid, ale i stravenkový paušál

Tuzemským restauracím výrazně ubývají strávníci. Lidé totiž vinou covidu stále více obědvají doma, nebo si jídlo nosí s sebou do práce. Restauracím také výrazně škodí stravenkový paušál, s nímž zaměstnanci chodí na obědy mnohem méně než dřív. Letos ho přitom dostává od svých zaměstnavatelů více než půl milionu lidí, vyplývá z průzkumu Unie zaměstnavatelských svazů (UZS).

Hlavní závěry z průzkumu Unie zaměstnavatelských svazů v oblasti zaměstnaneckého stravování (vzorek respondentů: 840 zaměstnanců, realizace průzkumu: srpen – září 2021)

  1. Zaměstnanci obědvají v restauracích méně než před dvěma lety

  • 63 % lidí obědvá alespoň jednou týdně jídlo z domova
  • 27 % lidí chodí méně do restaurací oproti období před dvěma lety
    • 59 % se už do restaurací neplánuje vrátit
    • chtějí šetřit a obědvat jídlo z domova
  1. Lidé chtějí, aby stát restauracím pomohl

  • Pro 66 % lidí je důležité, aby jejich oblíbené restaurace nadále fungovaly
  • 72 % lidí se domnívá, že by měl stát restaurace zasažené covidovými restrikcemi podpořit
  • ¾ lidem dává smysl, aby se stravovací benefity využívaly pouze v restauracích
    • šlo by o podporu gastro sektoru a mohla by být omezená na 1 až 2 roky
  1. Stravenkový paušál negativně ovlivnil stravovací návyky zaměstnanců

  • Lidé se stravenkami obědvají v restauraci téměř 2x častěji než lidé
    s paušálem

    • 61 % lidí se stravenkami se hodlá vrátit do restaurací, u zaměstnanců s paušálem je to pouze 23 %
  • Se stravenkami je spokojená naprostá většina zaměstnanců, nespokojeno je pouze 7 % z nich.
    • S paušálem je nespokojená jedna pětina zaměstnanců
  1. Restaurace a firemní jídelny přišly po zavedení paušálu o významnou část tržeb

  • Paušál nahradil především stravenky: 82 % lidí, kteří mají dnes paušál dostávalo před tím stravenky, 10 % mělo příspěvek do jídelny a pouze 8 % lidí nemělo před paušálem nic.
  • Paušál dnes dostává 14 % zaměstnanců a podle výpočtů dosáhne letos hodnota stravenkového paušálu 9,2 miliardy Kč.
  • Díky poklesu objemu stravenek letos restaurace přijdou o 7,8 miliardy Kč
  • Firemní kantýny letos vzhledem k zavedení paušálu přišly o 55 tisíc strávníků, což bude znamenat v ročním vyjádření ztrátu téměř 1 miliarda Kč
  • Negativní dopad stravenkového paušálu na veřejné rozpočty činí v ročním vyjádření 5,3 mld Kč

Tisková zprava ke stažení ZDE

Průzkum ke stažení ZDE