Luboš Kastner: O EET, DHP a stravenkovém paušálu

Kromě přání krásných Vánoc, které po dvou předchozích letech nebudou v gastronomii zavřené, bych se dnes s Vámi chtěl podělit o tři témata, kolem kterých se točí v podstatě veškeré diskuse tento měsíc.

EET

Je to emotivní téma a přišel jeho konec, nad kterým jsem, na rozdíl od mnohých ostatních, nejásal. Vždy se na všechna témata koukám optikou oboru. Když se EET spouštělo, ano, znamenalo to dodatečný náklad a emoce spojené s jakoukoliv možnou kontrolou jsou vždy vyostřené. EET je ale pouze jednou z cca 200 funkcionalit pokladního systému, který si své místo v našem podnikání zasloužil, a který pomáhá podnikatelům lépe řídit svůj byznys. Vždy, když jsem se pustil do rozboru argumentů proč ano nebo ne – a odstranil jsem všechny politické a jiné emoce – zbyly mi vždy argumenty pro ponechání EET v chodu. A postoj takový, který bude podporovat aktivní zastání čehokoliv, co pomůže náš obor zdigitalizovat. My nezvrátíme chod dějin, a pokud máme být oborem, který bude atraktivní pro zaměstnance, a který bude atraktivní svojí strukturou výsledovky, pak musíme jít digitalizaci naproti, a ne před ní utíkat.

DPH

Nemůžeme v této době dopustit zvyšování úrovně DPH v gastronomii. Foukají nám silné větry do tváře, ale tento by byl opravdu pro nás až moc silný. “Přežila” by ho nejspíše pouze Praha. Praha dokazuje, že je schopna ustát i citelné zdražení. Koupěschopnost poptávky v Praze je silná. Ale tím to končí. Čím dále od Prahy a od větších měst, tam by to znamenalo velké omezení podnikatelské činnosti nebo velký přechod do šedé ekonomiky. Budeme se snažit, aby nám úroveň DPH zůstala minimálně zachována.

Stravenky vs stravenkový paušál

Opět téma s velkými emocemi, kde se vyplatí v médiích číst více než jen titulky. Pokud opět dáme emoce a politiku stranou, pak zůstane jen fakt, že gastro přišlo o 10 miliard za jediný rok. Prostě nelze nad tím mávnout rukou. Možná v Praze mávnout rukou lze, ale nesmíme usuzovat z části na celek. Pokud vyjedeme mimo Prahu, do menších měst a vesnic, pak nástroj, který bychom měli, a který by byl účelově spojen s konzumací v gastru, který by byl administrativně náročný stejně jako platba kartou, žádné papírky, tak nám to pomůže. Ano, je s ním spojena provize, ale je to provize, která přivede do hospod a restaurací hosty, kteří tam teď nejsou.

Každá věc má své dvě strany a své argumenty. Nejsou to jednoduchá témata a u všech se vždy musí člověk postavit na jednu stranu, i když vnímá a rozumí argumentům strany druhé.

Měli bychom mít méně diskusí, které jsou postavené na politice a emocích. V gastronomii musíme mít kvalitní diskuse a zejména diskuse postavené na přesných a kvalitních datech a argumentech.

Přeji Vám krásné svátky a hodně sil do ledna s únorem, které víme, že nám nikdy příliš radosti v gastru nepřinášejí.